Monday, 28 July 2008

Hiccup.. ...hic, hic.. Excuse me.. =)

"Hiccup"..

Hmm, kadang tu macam comey je tgk org kena hiccup... huhuhu, tgh best borak2 nih, tibe2, ...hic, hic... huhuhuhu..

Macam kita orang melayu ni, org tua2 kata, bila kena hiccup tanda nak lagi besar... tu kalau tuk budak2 sesuai la kan.. tapi kalau org dewasa ni kena hiccup, nak besar tang mana lagi eh?? Hehehehehehe.. =)

Bila kena hiccup nih, terseksa pun yea jugak, lucu pun ye jugak.. mana tak nya, tibe2 ...hic, hic... Adoi, tapi bila dah hilang, rasa macam something missing lak sebab kita sebelum ni duk tunggu ja bila hiccup yg seterusnya...

So, I found some of the causes of hiccup.. Baca jom...


hiccups are known to be triggered by specific events, such as eating too fast, being hungry for long, taking a cold drink while eating a hot meal, burping, eating very hot or spicy food, laughing vigorously, coughing...


Hiccup ni tak de la specific treatment, sebab tak la sampai ley bawak mudarat lak kat kita nih.. Antara cara nak hilangkan hiccup ni senang je, minum air kosong ataupun tahan nafas anda seketika... Insyaallah, hilanglah hiccup itu..

Cara itu berkesan kepada kawan saya ni, yg kena hiccup dari pagi tadi, masa lunch tadi sikit2 ..hic, hic.. huhuhuhuhuhu.. Tu la, makan lagi sambal belacan byk2, dah kena hiccup.. Pada siapa suka makan pedas, hati2, ley dapat hiccup...

So, jgn takut kena hiccup, mungkin ley jadi lebih besar tak pun lebih matang... Lalalallalalala..=)


2 comments:

ijad said...

salam.. apa khabar..

Fakir Andalusia said...

wah,
saper la kawan u tuh kan.
dah tua2 pun kna hiccup lg.
hahaha...